spaniolere

Spanske soldaters besøg på langeland i 1808


Museet på Langeland har en udstilling om de 9000 soldater der invaderede Langeland for 200 år siden. Der blev talt om at spanjolerne var meget pigeglade, børneglade de sang, stjal madvarer hvor de kunne komme af sted med det... men ellers var de meget flinke.

Men hvad lavede de spanske soldater så på øen?

Der var jo som sagt krig i Europa og Danmark - Norge var involveret . Da England overfaldt København og byen blev bombarderet af brandbomber og den danske flåde blev stjålet så var sagen klar. Frankrig blev vores allierede og med dem kom de spanske hjælpetropper til landet. Indkvarteringen foregik mange steder i landet med hovedkvarter i Nyborg. Men da de spanske soldater fik at vide at deres landsmænd havde gjordt oprør imod Napoleon gjorde de det også. De blev alle samlet i allerdybeste hemlighed i Nyborg hvor de til sidst drog mod Langeland hvor aftalen var at de skulle evakueres fra og sejles hjem til Spanien igen.
Så fra at være venner af landet blev de nu vores fjender. Det var lidt svært at forstå for danskerne . Danskerne var et venligt og godmodigt folk. Heldigt for alle parter lykkedes det at få organiseret flugten hurtigt fra Langeland og Danmark, så krig og vold og ødelæggelse blev undgået. I den anledning kom der ikke noget fremmedhad ud af det. Den fjende som vi havde var englænderne.

Basic Blue RapidWeaver theme by ThemeFlood